Hout is de oudste en meest milieuvriendelijke brandstof op aarde. Het is ook nog de enige echt duurzame brandstof. Hout kan immers oneindig worden aangeplant. Naast hout uit productiebossen, waar nieuwe aanplant de gekapte bossen vervangt, is er volop schoon en droog afvalhout voorradig.

 

Houtsoorten

Als stookhout kunnen het beste langzaam groeiende houtsoorten worden gebruikt. Geschikte houtsoorten zijn beuk, eik, haagbeuk, es, els, fruitboom, acacia en berk. Zij geven mooie vlammen en veel houtskool dat lang blijft gloeien.
 

Goede houtsoorten

Beuk: Uitstekend brandhout. Het heeft een hoog warmtegevend vermogen, droogt snel en komt courant voor. Moet onmiddellijk na het zagen en klieven op een beschutte plaats worden opgeslagen, anders rot het snel en verliest het zijn warmtegevend vermogen.

Eik: Uitstekend brandhout. Kan het beste twee jaar – aan de stam – op een onafgedekte plaats worden bewaard zodat de regen de tannine kan verwijderen. Daarna nog een jaar – gezaagd en gekliefd – op een beschutte plaats bewaren voordat het in de haard mag.

Es, Els, Haagbeuk, Fruitbomen: Uitstekend brandhout. Moet onmiddellijk na het zagen en klieven op een beschutte plaats worden opgeslagen.

Acacia: Uitstekend brandhout. Makkelijk te splijten. Dient net zo te worden behandeld als eikenhout (tanninerijk).

Berk: Een loofboom met zacht hout, heeft een zeer hoog warmtegevend vermogen, maar verbrandt snel: wordt gebruikt om het vuur aan te maken (of opnieuw aan te wakkeren). Moet onmiddellijk na het zagen en klieven op een beschutte plaats worden opgeslagen.

Slechte houtsoorten

Wilg, Linde, Populier, Kastanje: Branden slecht en geven weinig warmte. 

Naaldbomen: Geven veel warmte, maar verbranden snel en geven knetterende vonken. De harsen die ze bevatten vervuilen het rookafvoerkanaal – inclusief de schoorsteen – dramatisch en zullen al snel de werking van de kachel negatief beïnvloeden.

 

Onbruikbaar hout

Hout dat een chemische behandeling onderging, zoals telefoonpalen en spaanplaat zijn als stookhout niet bruikbaar. Al dit hout veroorzaakt een snelle vervuiling van kachels en schoorstenen en kan giftige dampen veroorzaken.

Droog hout

Stookhout moet vooral droog zijn. Hoe droog hout is, wordt uitgedrukt in het percentage vocht dat in het hout zit. Vers gekapt hout heeft een vochtgehalte van ongeveer 50%. Na een jaar drogen is dit percentage gedaald tot zo’n 25% en na 2-3 jaar drogen tot 20-15%. Goed stookhout heeft een vochtgehalte dat onder de 20% ligt. Onvoldoende droog hout brengt schade toe aan het rookafvoerkanaal en heeft een negatieve invloed op de werking van de kachel. Stoken met vochtig hout levert een sissend vuur met grote rookontwikkeling op.

Droog hout betekent dat de sappen van de boom zijn opgedroogd. Het gaat hierbij dus niet zozeer om droog aan de buitenkant (regenwater) maar om de sappen die van nature in de boom aanwezig zijn. Om het vocht uit het hout te krijgen, moet het hout 1 à 2 jaar buiten liggen in de zon en in de wind, het liefst beschut tegen de regen om verrotting tegen te gaan. Houtsoorten met een hoog tannine gehalte – zoals eikenhout en acaciahout – verdienen een afwijkende behandeling (zie bij “eik”).

Vocht verlaagt het energiegehalte van hout en vertraagt het verbrandingsproces. De aanwezigheid van grote hoeveelheden waterdamp verlagen de temperatuur van de verbrandingsgassen en veroorzaken dat een deel van de verbrandingsgassen uit het hout niet verbranden. Onverbrande gassen en deeltjes (van verschillende stoffen) dragen bij tot een grotere vervuiling, terwijl de slechte verbrandingsdamp het vuur verder afkoelt, meer rookgas veroorzaakt en de efficiëntie van het proces verlaagt.

 

Opslaan van stookhout

Stookhout kan het beste gekliefd worden opgeslagen. Stukken van ca. 30 cm lang en ca. 13 – 18 cm doorsnede zijn goed. Wij adviseren om het stookhout in eerste instantie voor 2 winters aan te schaffen. Zo kan aan het einde van het 1ste stookseizoen weer opnieuw worden besteld voor het 3de jaar, terwijl de voorraad voor het 2de jaar al aanwezig is en 2 jaar de tijd heeft gehad om te drogen. Het is dus een goed idee om stookhout aan te schaffen zodra je weet dat je een houtkachel wilt laten bouwen!

Let bij het opslaan van het stookhout op de volgende punten:
1.zorg dat het beschut is tegen regen
2.
zorg dat het hout vrij van de grond ligt zodat optrekkend vocht kan worden voorkomen (laat bijvoorbeeld de pallet eronder zitten of plaats latjes)
3.
zorg dat de wind vrij toegang heeft tot het hout, zodat het drogen wordt bevorderd

Sla hout buiten op in een houtopslag of onder een afdak. Een paar oude dakpannen kunnen uitstekend dienst doen als bescherming tegen regen, maar een stuk plasticfolie voldoet ook. In schuur of garage droogt het hout niet en er zal snel schimmel ontstaan.

Een heus houthok. Het hout ligt op roosters en beschut tegen de regen.
In de zon, in de wind en droog onder pannetjes; effectief en decoratief
Onder folie kan natuurlijk ook